”Jag ska fortfarande bli
bäst i världen”

”Jag ska fortfarande bli bäst
i världen”

Proffs i engelska Chelsea LFC och vinnare av Diamantbollen två år i rad. Hedvig Lindahl har kommit en bra bit på vägen mot sin dröm – att bli världens bästa fotbollsmålvakt. Men det har stundtals varit en tuff resa. Både som ung och i vuxen ålder har självförtroendet fått sina törnar och hon har tvivlat på sig själv många gånger.

Proffs i engelska Chelsea LFC och vinnare av Diamantbollen två år i rad. Hedvig Lindahl har kommit en bra bit på vägen mot sin dröm – att bli världens bästa fotbollsmålvakt. Men det har stundtals varit en tuff resa. Både som ung och i vuxen ålder har självförtroendet fått sina törnar och hon har tvivlat på sig själv många gånger.

Hedvig växte upp i lilla Marmorbyn i Södermanland, 16 mil sydväst om Stockholm. Hon beskriver sig själv som en oblyg pojkflicka som hade många vänner och som hade det lätt i skolan.

Hur upplevde du den prestationshets som många unga känner?

– Jag har nog alltid varit en ambitiös tjej som vill prestera på en väldigt hög nivå. Jag var bra i skolan men ett ämne stressade mig – och det var franska. Oj, vad dålig jag var! Å andra sidan, så accepterade jag det ganska tidigt. Och det är okej, man behöver inte vara bäst på allt.

Hedvig testade många idrotter men fastnade redan i fyraårsåldern för fotboll. Hon upptäckte ganska snart att hon var bra på att vakta målet och började också tidigt drömma om att bli fotbollsproffs.

– Jag spelade med killarna när jag var liten och fick ofta beröm efter matcherna. Jag kommer ihåg en gång när vi mötte ett Stockholmslag, jag tror det var AIK, i en cup i Katrineholm. Efter matchen signerade de en boll till mig för att de var så imponerade över att jag var så bra.

Hedvig berättar att hon alltid har trott på sig själv som fotbollsspelare även om självförtroendet har sviktat vid många tillfällen. Som till exempel när journalister vid ett tillfälle skrev att det var dålig återväxt på svenska fotbollsmålvakter.

– Jag tolkade det som att det var mig de skrev om, att jag var dålig. Det fick mig att tvivla på mig själv. När jag spelade en match en kort tid efteråt var jag livrädd för att röra bollen och ville bara att matchen skulle vara över, minns hon.

16 år gammal lämnade Hedvig tryggheten i Marmorbyn och flyttade hemifrån för att utvecklas som fotbollsspelare, först i Eskilstuna och sedan i Malmö. Det var en tuff tid i Hedvigs liv. Hon upplevde det svårt att passa in, att skaffa nya vänner och mådde dåligt.

För att hantera negativa tankar gäller det att lära känna sig själv, menar Hedvig.

– Det var ensamt, mycket ensamt. Jag hade ett helt lag att tillgå med ingen riktig bästis. Jag försökte på olika sätt men fick inte riktigt till det.

Den perioden har satt ganska djupa spår och gjort att Hedvig ofta varit osäker på om människor hon mött verkligen har gillat henne eller inte. Hon beskriver självförtroendet som en dagsfärsk vara som man hela tiden måste underhålla. Man får jobba med självförtroendet och hela tiden försöka påminna sig själv om att man duger och vad man är faktiskt är bra på. För att hantera negativa tankar gäller det att lära känna sig själv, menar Hedvig. I hennes fall dyker dessa tankar ofta upp när hon är trött.

– Då tänker jag, okej nu behöver jag vila, då blir det bättre. Ofta är det ju inte heller så illa som man tror, utan man krånglar till det i huvudet ganska lätt.

Hedvig gillar att lyssna på all slags musik. En klar favoritlåt är Lalehs ”Goliat”. Likt oss på Länsförsäkringar gillar hon budskapet i låten och peppas av den positiva energi och framtidstro som den förmedlar.

– Det är en otroligt inspirerande låt! Jag gillar framför allt raderna ”…och vi ska göra vattnet rent, ja vi ska göra jorden hel, ja vi ska aldrig skada varandra mer…”. För mig handlar det om att Laleh uppmanar generationen som ska ta över världen att ställa saker och ting till rätta, att de ska låta hjärta och medmänsklighet leda dem.

Vilka råd vill du ge till unga som tvivlar på sig själva och inte tror att de kan uppnå sina drömmar?

– Håll ut och kämpa! Man tycka att jag har varit framgångsrik, men jag har också haft det tufft. Ta tag i det som i det som är jobbigt, oavsett hur läskigt det känns. Be dina föräldrar eller en kompis om hjälp och berätta hur du känner, för att hitta lösning att komma ur mörkret. Jag tror att om man haft det tufft och tvivlat på sig själv, så vänder det alltid och allting blir bättre. Det kommer att hända något otroligt fint i ditt liv.

Vad drömmer du själv om nu?

– Nu drömmer jag om att vara sann mot och trygg i mig. Att vara här och nu så mycket som möjligt, att försöka träffa många människor och njuta av varje situation. Jag har fortfarandet målet att bli världens bästa målvakt, för jag är inte riktigt där än, säger Hedvig med ett skratt.

– Men jag ser samtidigt att det finns mycket annat i livet  som är så otroligt spännande också. Världen är en fascinerande plats.